Instruccions de fàcil navegació:

Al final de cada entrada tens varies opcions interessants:
1. Si vols veure les entrades d'un tema en concret fes clic a l'etiqueta del tema. Experiments, Tema1. La matèria viva... Les etiquetes classifiquen les entrades del blog per temes així les pots endreçar segons el tema que t'interessi.
2. Si vols fer algun comentari a alguna entrada dient que t'ha semblat o fent alguna pregunta fes clic a comentari. També pots clicar al títol per escriure el comentari.

Link als EXPERIMENTS DELS ALUMNES

2/12/06

VIDEO SOBRE L'APARELL DIGESTIU

Aquí us penjo un parell de vídeos on s'explica un petit resum de les funcions de l'aparell digestiu




  • En aquest vídeo s'explica el camí de l'aliment de manera molt resumida saltant-se vaires parts i processos. Espanyol Sud-americà




  • En aquest es veuen imatges reals del que passa quan mengem





  • En aquest vídeo s'explica detalladament la digestió parant-se en tots els processos. Fixeu-vos bé en els moviments peristàltics. Anglès

TRADUCCIÓ: La digestió comença a la cavitat bucal amb el trencament químic i mecànic de l'aliment. El moviment de la boca trencarà l'aliment i el barrejarà amb el contingut de les glàndules salivars. La glàndula paròtide segrega Amilasa que es un enzim digestiu que comença la digestió dels carbohidrats (glúcids). La glàndula submaxil·lar segrega la saliva juntament amb mucus que ajuda a compactar l'aliment i és un lubricant que ajudara a empassar-lo.

Un cop empassat el bol alimentari es mou per l'esòfag gràcies a un moviment muscular anomenat Peristaltisme. Aquest peristaltisme buidarà el contingut de l'esòfag a l'interior de l'estómac a través del Càrdias.

A L'estómac hi ha sucs gàstrics amb enzims que digereixen i trenquen l'aliment. El peristaltisme de l'estómac barreja l'aliment amb els sucs gàstrics i el transporta cap a la primera part de l'intestí prim: el duodè.

Al duodè l'aliment es digereix encara més. El fetge i el pancreas alliberen el seu contingut mitjançant el conducte biliar i el conducte pancreàtic. Els enzims pancreàtics, els sucs del duodè i del fetge ajuden a l'intestí perquè pugui absorbir el major nombre de nutrients possible digerint al màxim els nutrients.

La major part de l'absorció te lloc en el segon tram de l'intestí prim que s'anomena Jejú. A mesura que viatja pel Jejú l'aliment es trenca cada vegada més en partícules més petites.

A les seves parets hi ha uns plecs que agafen aquestes partícules. Les partícules vedes (nutrients
es refereix a proteïnes, glúcids, vitamines i sals minerals) i les grogues (greixos)quedaran atrapades en aquests plecs. Les partícules més grans que no es poden absorvir passaran de llarg a fins al final de l'intestí. La major part de l'aigua que contenen serà reabsorvida pel cos abans d'eliminar-les de l'organisme.

Si mirem més aprop veurem que els replecs estan recoberts per una mena de dits anomenats vellositats. Just per sota la recorren uns vasos sanguinis anomenats capil·lars. Aquests capil·lars absorviran els notrients i els transportaran cap al fetge. Els nutrients grocs (greixos) aniran als capil·lars limfàtics i els verds als sanguinis en direcció a la vena porta (que va cap al fetge). Al fetge els nutrients es filtren i es processen.

Desprès de processar-los el fetge els emmagatzema per necessitats futures o els envia a la circulació sanguinia per alimentar l'organisme

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hi there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no
backup. Do you have any methods to protect against hackers?


Feel free to surf to my web site ... honda s2000 oem hardtop for sale